WhatsApp | (020) 215 70 67 | (072) 737 02 82 |

Online scheiden

Je gaat toch ook niet online trouwen?

Vandaag de dag lijkt het bijna normaal om online te scheiden. Ik denk dat ik mijzelf scheidings expert mag noemen en ik heb door de jaren heen honderden mensen geholpen met uit elkaar gaan. Het allerbelangrijkste om goed uit elkaar te gaan is dat je naar elkaar luistert en al is het maar een beetje, begrip kunt opbrengen voor het besluit om te scheiden. Vaak moeten mensen verder als ouders hebben samen nog een eigen huis of in sommige gevallen een eigen zaak. Dan kun je niet verder met ruzie. Dit gesprek over de scheidingsmelding is vaak pittig, maar zorgt er wel voor dat mensen veel makkelijker verder op in de scheiding kunnen onderhandelen over zaken als eigen woning en alimentatie. Als mediator krijg ik via de rechtbank en gerechtshof regelmatig mensen die jaren later nog met elkaar ruziën. Keer op keer merk ik dat zij deze gesprekken niet hebben gevoerd. Bij elke online afhandeling mis ik aandacht voor dit onderwerp. Dat is exact de reden dat online scheiden, zonder kinderen of ander toekomstig gezamenlijk belang, prima kan. In alle andere gevallen, denk ook aan bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden, een eigen zaak en toeslagproblematiek is het absoluut af te raden. Scheiden is op emotioneel vlak te vergelijken met overlijden, huwelijk of geboorte en ik hoop dat mensen begrijpen dat zulke gebeurtenissen zich niet lenen voor een online afhandeling.

Online scheiden is een trend, het is het (deels) online afhandelen van het scheidingsproces. Hieronder vindt u de antwoorden op veel gestelde vragen. Bij Samen Over Scheiden kunt u online via Zoom of Teams al voor € 56,00 (gesubsidieerd)  per persoon uit elkaar.

Hoe werkt online mediation bij echtscheiding?

Allereerst nodigen wij u uit op Zoom of Teams. Daar kunnen wij in persoon kennismaken, uitleggen en de eerste vragen beantwoorden.

Online mediation begint met het uitleggen van de regels en de reglementen van mediation. Daarna start u met het invullen van een uitgebreide digitale vragenlijst: de online intake. Aan de hand van uw antwoorden en die van de andere partner krijgt de mediator een goede indruk van wat er speelt.

Het proces is verder identiek aan de Face to Face mediation.

 

Waarom online mediation?

 • Minder kosten
 • Geen reistijd
 • Geen noodzaak om vrij te nemen.
 • Geen pijnlijke emotionele confrontaties.

Online mediation voorkomt ruzies en hooglopende emoties, die kunnen ontstaan bij live gesprekken. Online kunt u in alle rust uw antwoorden of vragen nog eens overdenken en de tijd nemen om uw emoties daarin de juiste plaats geven. U bepaalt zelf op welk tijdstip én op welke manier u aan het overleg gaat deelnemen.

Wat zijn de voordelen van online afhandeling?

 • E-scheiden is veel sneller en daardoor ongeveer 30% goedkoper dan traditioneel.
 • U kunt op elke plek, die u prettig vindt, in alle rust, 24 h deelnemen aan online scheiden.
 • U kunt documenten delen.
 • U kunt goed nadenken over wat u communiceert.
 • Er is geen sprake van eventueel machtsverschil.

Wat zijn de kosten?

Bij Samen over Scheiden willen wij volledig transparant zijn. Wij hanteren een eerlijke prijs en geen verborgen kantoor- reis- of telefoonkosten. Wij houden deze kosten laag, zodat u vanaf de start precies weet waar u aan toe bent.

De totale online kosten zijn transparant. Voor de gehele afhandeling, inclusief de rechtbankprocedure reken wij € 750,00 per persoon ex btw.

Hierbij zitten alle kosten inbegrepen. Dus inclusief nakijken en opstellen van het convenant, ouderschapsplan, advocaat, verzoekschrift, procedure bij de rechtbank, griffierecht, akte van berusting en inschrijving bij de gemeente. De enige kosten die hier nog bijkomen zijn die van het opvragen van de stukken bij de gemeente, zoals huwelijksakte en als jullie kinderen hebben, geboorteakten. De kosten hiervan zijn per gemeente verschillend maar gemiddeld zo ongeveer € 15,- per akte.In heel veel gevallen zijn de kosten nog lager. Onder voorwaarden betaalt de Overheid mee aan deze kosten. 

Om in aanmerking te kunnen komen voor rechtsbijstand (de vergoeding van de kosten van de scheiding) moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: 

 • Het individuele inkomen van twee jaar geleden (peiljaar) mag niet hoger zijn dan: € 28.600 als je geen kinderen hebt en € 40.400 als je wel kinderen hebt.
 • Het maximale vermogen dat je mag bezitten om nog in aanmerking te kunnen komen voor rechtsbijstand is € 31.340 per persoon.
 • De uitkomst van de echtscheiding mag niet te hoog zijn. Na de scheiding kijkt de Raad voor Rechtsbijstand of de scheiding je financieel iets heeft opgeleverd (bijvoorbeeld doordat jullie huis is verkocht met overwaarde). Als de opbrengst van de scheiding hoger ligt dan € 15.670 wordt de rechtsbijstand ingetrokken en moet je alsnog zelf de kosten van je scheiding zelf betalen. 

 

Hoe lang duurt het?

40% van de mediationzaken is binnen vijf weken opgelost. 90 % is binnen een kwartaal opgelost.
Dit blijkt uit een proef uit 2013. In de helft van de gevallen was er in totaal minder dan tien uur gesprekstijd nodig.
Met online mediation bespaart u meestal minimaal 30% in tijd en geld in vergelijking met traditionele mediation. De tijd die nodig is hangt af van de complexiteit van het probleem waarover wordt overlegd en hoe snel deelnemers op berichten reageren.
Dus, hoe actiever en constructiever u deelneemt aan de online gesprekken, hoe sneller uw probleem kan worden opgelost.

Waar moet ik aan voldoen?

Als een of meer van onderstaande punten op u van toepassing zijn, is online mediation mogelijk voor u interessant: U wilt er graag samen uitkomen, maar wilt geen persoonlijke confrontatie en/of emotionele escalatie; de andere partij heeft ingestemd om de kwesties via online mediation te bespreken en/of op te lossen; u beschikt beiden over een eigen privé e-mailadres met eigen computeraansluiting en toegang tot het internet; u bent bereid om actief en constructief met de andere partij lopend(e) meningsverschil(len) of kwestie(s) op te lossen.

Wat zijn de voordelen?

Wat zijn de voordelen van een (deels) online afhandeling?

 • E-mediation is veel sneller en daardoor ongeveer
 • 30% goedkoper
 • U kunt op elke plek die u prettig vindt, in alle rust, 24 h deelnemen aan online mediation.
 • U kunt goed nadenken over wat u communiceert
 • Er is geen sprake van eventueel machtsverschil

Wat zijn de nadelen?

Samen over Scheiden hecht belang aan het aandacht geven en bepreken van de sociale en emotionele kant van uw echtscheiding. Ook helpen wij mensen graag bij het oplossen van de kindervraagstukken bij een echtscheiding. Wij hebben jarenlange ervaring met onlineafhandeling. Met name het bespreken van eventuele non-verbale signalen en waarneembare emoties is online, zelfs met camera, moeilijk. Wanneer u alleen de juridische en financiële kant wenst af te handelen is dit echter geen probleem.

Wij hebben de ervaring dat na bespreking van de emoties, de afhandeling van de zakelijke kant van de scheiding een stuk sneller en soepeler verloopt. Het is echter aan u.

Welke vaardigheden heb ik nodig?

Als u gewend bent om met internet en e-mail te werken, kunt u probleemloos met online-mediationsoftware werken. Er is geen aanvullende training nodig.

Klanten aan het woord

Top