WhatsApp | (020) 215 70 67 | (072) 737 02 82 |

Wat krijgt u bij Samen Over Scheiden?

Om te beginnen krijgt u een ervaren registermediator, samen met een ondersteunend team. Wij luisteren en horen wat u zegt. Daarna gaan wij u helpen.

Als mediators regelen wij uw volledige echtscheiding, inclusief de totale juridische afhandeling. Ook wanneer u alleen hulp nodig heeft met de opmaak van een ouderschapsplan en/of alimentatieberekeningen, kunt u bij ons terecht. Onze tarieven zijn transparant en eerlijk en voor mensen die veel zelf hebben gedaan, hebben wij uitstekende online tools, zodat de rekening lager uitvalt, als mediators kunnen wij u vooral aan tafel helpen. Lukt dat echter niet, vanwege bijvoorbeeld afstand en/of werk dan hebben wij uitstekende online tools.

Voor onze totaalaanpak kijk s.v.p. op Uitleg dienstverlening SamenOverScheiden.

 

Wij zijn neutraal en hebben een onafhankelijke rol en zijn er voor beiden. Wij onderscheiden ons van andere aanbieders, doordat wij, wanneer de onderhandelingen vastlopen, getraind zijn in het helpen met het verbeteren van uw onderlinge communicatie. Belangrijk want u blijft bijvoorbeeld ouders of u moet misschien samenwerken om een huis te verkopen of een zaak voort te zetten. Dan is communicatie erg belangrijk. Kinderen gaan bij ons voor.

Het proces

Ons proces ziet er als volgt uit:

 1. Wij starten altijd met een gratis kennismakingsgesprek via Zoom of Teams. Dan leggen wij onze werkwijze uit.
 2. Tijdens het vervolggesprek vragen wij u wat u precies verwacht, wat kan u zelf? Waar heeft u hulp bij nodig en is een echtscheiding de juiste oplossing?
 3. Wij gaan, als er kinderen zijn, verder met het ouderschapsplan. Wat dient u te regelen? Hoe vertel je het de kinderen en hoe ga je om met omgang en kosten?
 4. Daarna volgt een (online) inventarisatie, welke bezittingen zijn er, schulden, inkomens, ect.
 5. U geeft aan wie waar gaat wonen en wij kunnen u helpen met informatie over toeslagen, fiscale aftrek en andere geldzaken.
 6. Wij verzorgen de alimentatieberekening(en) en bespreken dat met u.
 7. Hoe wenst u om te gaan met de boedelverdeling en zaken als pensioenconversie? Dit is de volgende stap.
 8. Wij maken het convenant samen met u op.
 9. Via onze collega's volgt er een derden identificatie
 10. Het convenant wordt ingediend bij de Rechtbank en de Rechter doet uitspraak.
 11. U ondertekent de zgn. Akte van berusting en geeft een machtiging tot inschrijving af.
 12. De echtscheiding wordt ingeschreven in het gemeentelijke register.
 13. Uw online omgeving blijft nog een half jaar open voor vragen.

Hoe lang duurt mediation?

40% van de mediationzaken is binnen vijf weken opgelost. 90% is binnen een kwartaal opgelost. Echtscheidingen duren, inclusief het rechtbankproces, gemiddeld 3 maanden. Dit blijkt uit een proef uit 2016. In de helft van de gevallen hebben wij minder dan tien uur gesprekstijd nodig.

Met online mediation bespaart u meestal minimaal 30% in tijd en geld in vergelijking met traditionele mediation. De duur hangt ook af van de complexheid van de scheiding, wat hebben de mensen zelf al geregeld? en hoe snel reageren de deelnemers op berichten. Dus hoe actiever en hoe meer u meedenkt aan de (online) gesprekken, hoe sneller uw vraagstuk kan worden opgelost.

Na de indiening van de stukken bij de Rechtbank duurt het gemiddeld 4 weken, voordat de zaak is afgehandeld.

Mediator of advocaat? Scheiden zonder advocaat

U bent beland in een echtscheiding en dat is op zich al enorm ingrijpend. Hoe gaat u dat aanpakken? Welke keuzes heeft u? Een echtscheiding aanvragen zonder advocaat, met advocaat, met een bemiddelaar, zeg het maar. Googelen dan? wat zijn de verschillen:

Scheiden zonder advocaat, met de mediator

Wanneer u er samen uit wenst te komen ligt mediation voor de hand. Bijvoorbeeld omdat u ook ouders blijft en het beste voor uw ex-partner wenst of omdat u bijvoorbeeld in een bedrijf blijft werken, of samen nog een huis moet verkopen. Mediation is er voor mensen, die gemeenschappelijk het verzoek tot echtscheiding willen indienen. 

Het is dan de beste, maar vaak ook de goedkoopste en snelste manier van scheiden. Waarom is dat zo?

Een echtscheiding is enorm ingrijpend. Onderzoek heeft uitgewezen dat een scheiding emotioneel vergeleken kan worden met de geboorte van een kind, of het overlijden van een dierbare. Het kost mensen gemiddeld 2 jaar om een scheiding te verwerken. Het is om die reden niet slim om direct tot juridisering, zakelijke verdeling over te gaan; Geef s.v.p.aandacht aan de onderliggende emoties. Wij helpen u daarbij.

U zult ervaren dat u elkaars kant beter ziet en dat u sneller tot een goede afronding kan komen

Een vechtscheiding dan?

Het is echt van belang dat u de onderliggende reden van de scheiding goed bespreekt. Dat hoeft niet lang te duren, maar is enorm belangrijk. Kom eerst op één lijn, voordat er zaken worden gedaan. Maar al te vaak wordt er helaas geen aandacht aan dit onderwerp geschonken. Het resultaat is veelal dat er dan toch iemand met de hakken in het zand gaat en het alsnog een langdurige vechtscheiding wordt. Met regelmaat kom ik zaken, jarenlang later, tegen, waarbij de reden van uitlekaar gaan niet of nauwelijks is besproken. Het is een eigen leven gaan leiden en zorgt, zelfs dan nog, voor erg veel ruzie en verdriet.

U gaat scheiden. Vaak kunnen partners niet meer met elkaar overleggen en er is soms veel ruzie. De taken waren tijdens het huwelijk dan wel onderling verdeeld, maar nu ineens moeten beide ex-partners, vaak ouders, samen opvoeden, samen organiseren, ieder zijn of haar noodzakelijke financiën doen en ineens heel veel overleggen? Dat is pittig, daar is niets juridisch aan en daarbij kunt u hulp gebruiken.

De mediator is als professional gespecialiseerd in deze communicatie, hij of zij kan ex-partners helpen om tot overleg te komen, helpen om de wederzijdse belangen weer te laten zien. Dat is het allerbelangrijkste in een scheiding. Het gaat om uw geluk en niet om uw gelijk.

Is de financiële-, fiscale- en juridische afhandeling dan niet belangrijk? natuurlijk wel. Een gespecialiseerd mediator of mediator-advocaat kan u ook met die zaken helpen. Check wel even vooraf of die kennis er is. Het juridische deel lijkt steeds simpeler. Het is niet voor niets dat u tegenwoordig, bijvoorbeeld via de Raad voor Rechtsbijstand, volledig online, via het invullen van formulieren kan scheiden. Onze ervaring is echter dat er in veel gevallen juridische en/of fiscale problemen volgen. Het is allemaal niet zo simpel.

Dat goedkoop en snel. Hoe zit dat dan? Bij mediation zitten beide partners aan tafel, betalen beiden 50% van de rekening, in plaats van 2 x een eigen advocaat. Wist u dat veel registermediators u ook gesubsidieerd, (Pro Deo) kunnen bijstaan? Geen verborgen kosten en geen éénzijdige procedures, dus veel sneller. 

Is de advocaat dan helemaal uit beeld? Nee hoor. In gecompliceerde juridische zaken en bij éénzijdige procedures of hoger beroep is het zeker aan te raden (soms verplicht) om een advocaat te raadplegen. Zij blijven de gespecialiseerde partij als het om de juridische details gaat. Verder zal er voorlopig altijd een advocaat nodig zijn om de stukken bij de rechtbank in te dienen. Samen Over Scheiden voorziet in deze dienstverlening.

In veruit de meeste gevallen kan een professionele registermediator u dus van A tot Z helpen. Hij of zij is goed opgeleid, volgt permanente educatie en is gespecialiseerd in echtscheidingen.

Raymond Jansen

Klanten aan het woord

Top